facebook linkedin instagram youtube

     

    SVARBŪS AKCENTAI SIEKIANT PELNINGO VERSLO

    Kiekvienas verslininkas siekia pelningo verslo ir tai tikrai nėra nulemta atsitiktinumo – svarbu kryptingas ir tikslingas judėjimas tinkama linkme. Esama skirtumų bei niuansų, kurie būdingi tam tikriems verslo tipams, tačiau pagrindiniai principai yra universalūs ir visiems vienodai pritaikomi. Buhalterines paslaugas įmonėms teikiančių „Pelningų sprendimų“ įkūrėjas, finansų vadovas Audrius Rubinas išskiria pagrindinius akcentus, kurie turi įtakos pelningam verslui.

    Finansinis intelektas

    Finansai ir verslas yra du neatsiejami dalykai, todėl finansinis intelektas ar kitaip tariant – finansinis raštingumas yra būtinas ir tai yra vienas iš svarbiausių akcentų, siekiant pelningo verslo. Vadovui svarbu suprasti lentelėse ir ataskaitose matomus skaičius, nes ten yra ne tik daug reikšmingos bei reikalingos informacijos, padėsiančios įvertinti esamą situaciją bei priimti ne emocijų padiktuotus sprendimus, bet ir suteikia galimybių detaliau sudaryti ateities veiklos planus. „Planas turėtų būti parengtas bent jau metams ir suskirstytas į mėnesius. Taip esamą situaciją galima lyginti su turimu planu, suprasti kas galimai nulėmė gautus rezultatus“, – pastebi A. Rubinas.

    Buhalterinis pelnas

    Pašnekovas dalijasi dažnai tarp klientų pasitaikančiais skirtingais įsitikinimais apie pelno suvokimą ir šios sąvokos sampratą. „Vienam pelnas yra tai, kiek banko sąskaitoje yra pinigų, kitam pelnas reiškia tai, kokius skaičius buhalteris pasako, o dar kažkam –  kiek iš tikro verslas uždirbo pinigų“. Vis dėl to, teisingas atsakymas yra tik vienas, todėl labai svarbu aiškiai suprasti pelno sąvoką. Netinkama interpretacija ar nesupratimas gali užkirsti kelią sprendimų priėmimui, kurie gali turėti  įtakos pelningam verslui. „Buhalterinis pelnas tai projekcija, kiek verslas uždirbs jeigu bus surinkti visi pinigai ir nepasikeis kitos sąlygos. Vertinant įmonės pelningumą šalia reikėtų atsižvelgti ir į tai, kaip įmonė geba valdyti pinigų srautą, ar gaunamų ir išleidžiamų pinigų rezultatas yra teigiamas“, – atkreipia dėmesį A. Rubinas. Tokios ir panašios detalės taip pat yra ir finansinio intelekto dalis – visa tai leidžia įvertinti, kiek verslas yra pelningas iš tiesų.

    Išlaidos ar investicijos?

    Išlaidos yra neišvengiamos, tačiau, kartais tai gali būti lygiai tiek pat ir investicijos, kurios, vertinant ilgalaikėje perspektyvoje, generuos papildomas lėšas. „Reikėtų suprasti, kas įmonės veikloje bus investicija o kas paprastos patogumo išlaidos. Pinigai išleisti prabangos prekėms greičiausiai neduos jokios naudos. Naujos įrangos įsigijimas, mokymai, konsultacijos – sugeneruos papildomą srautą, papildomus pinigus ir tai jau bus strateginės išlaidos. Svarbiausia visa tai atskirti“, –  teigia A. Rubinas.

    Ateities planai ir vizijų įgyvendinimas turėtų būti neatsiejamas pelningo verslo aspektas, todėl svarbu nepamiršti, kaip glaudžiai tai siejasi su dabartine situacija. Pašnekovas pastebi, kad esant geriems laikams netaupoma ir leidžiami įmonės pinigai ne visada verslo tikslams, o prasidėjus sunkmečiui įmonės neretai pradeda beatodairiškai taupyti – tai būtina, tačiau vertėtų gerai pasverti, kokią įtaką tokie sprendimai turės ateityje. „Įmonės finansų valdymas yra kaip sistema. Kiekvienas euras pasiekęs įmonės sąskaitą turi turėti savo vietą“, – pastebi pašnekovas, ir sako, kad toks požiūris leidžia priimti racionalesnius sprendimus ir išvengti klaidų.

    Skolinimasis ir taupymas

    Verslo plėtra be skolintų pinigų, anot pašnekovo, sunkiai įmanoma, ypač verslo pradžioje. Vis dėl to, toks investicijų pasirinkimas yra gana rizikingas, todėl priimami sprendimai turėtų būti gerai apgalvoti, o skolos padengimas turėtų būti įmanomas iš uždirbamų pinigų srauto: „Skolinimasis gali duoti naudos tik tuo atveju, jei pasiskolinti pinigai skirstomi atsakingai ir naudojami tikslingai. Tokiu būdu pasinaudojama „sverto principu“ ir galima sugeneruoti didesnį pelną ilguoju laikotarpiu, didinama investuoto nuosavo kapitalo grąža. Kitu atveju, gali būti net daugiau žalos, nes pinigų srauto rodikliai prastės grąžinant paskolą.“

    Kaip pastebi A. Rubinas, daugeliui verslininkų taupymas atrodo mažiausiai svarbus pelningo verslo elementas, nors užsienio praktikoje toks sprendimas – savaime suprantamas. „Kiekviena įmonė turėtų turėti savo strateginį rezervą ir nuolat kaupti, nors ir mažu procentu nuo gaunamų pajamų. Strateginis rezervas gali būti panaudotas įvairiems tikslams – ar krizei amortizuoti, ar strateginiam įsigijimui, ar specialiai marketingo kampanijai.“ Nepaisant to, įmonė savo veiklą pradėjo visai neseniai ir atrodo, kad dabar taupymui nėra laiko ar verslas sėkmingai plėtojamas jau kurį laiką – finansinių atsargų kaupimas yra būtinas. Taip palaipsniui „užprogramuojamas“ atsakingas finansų valdymas, o taupymas tiesiogiai didina pelningumą.

    Bendradarbiavimas su partneriais

    Kruopšti analizė gali padėti identifikuoti stipriąsias ir silpnąsias verslo vietas, planuoti būsimas veiklas, atsižvelgti į tai, kur buvo suklysta, o kur priimti sprendimai pasiteisino. Šiuo atžvilgiu verta apgalvoti ir finansinio partnerio  pasirinkimo galimybę ir nepabijoti deleguoti tam tikras finansų valdymo funkcijas. Daugelio įmonių partnerio, buhalterinės apskaitos įmonės „Pelningi sprendimai“ tikslas – suteikti žinių, padėti suprasti veiklos procesus ir padėti sėkmingiau plėtoti veiklą, kad vadovai galėtų daugiau dėmesio skirti kitoms sritims bei kasdienių veiklų įgyvendinimui.

    Šaltinis: bznstart.lt